Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουρίου τιμούμε την γιορτή των Τριών Ιεραρχών που είναι αφιερωμένη στα ελληνικά γράμματα. Στο Σχολείο μας τιμούμε αυτή την μέρα με μια σειρά από εκδηλώσεις.

1, ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ 
Η ευλαβική τελετή της αρτοκλασίας είναι μια πολύ παλιά λειτουργική πράξη της Εκκλησίας και έχει τις ρίζες της στους αποστολικούς χρόνους. Θεωρείται μάλιστα κατάλοιπο από τα κοινά γεύματα των πρώτων Χριστιανών, τις λεγόμενες «αγάπες».
Είναι η εκκλησιαστική τελετή, κατά την οποία ο ιερέας ευλογεί τα ψωμιά τα οποία κατά την απόλυση της λειτουργίας, μοιράζονται κομμάτι-κομμάτι στους πιστούς.
Η ετοιμολογία της λέξης προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων άρτος (ψωμί) και το ρήμα κλάω-κλω (σπάω, κόβω).









Αρτοκλασία σημαίνει το κομμάτιασμα των άρτων που έχουν ευλογηθεί στο ναό από τον ιερέα ή το μητροπολίτη και στη συνέχεια μοιράζονται στο εκκλησίασμα. Η κάθε αρτοκλασία που προσφέρουμε στην εκκλησία αποτελείται από έξι άρτους. Οι πέντε από αυτές διαβάζονται από τον ιερέα και συμβολίζουν τους άρτους που ευλόγησε ο Χριστός στην έρημο, που έπειτα πολλαπλασιάστηκαν και μοιράστηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Ο έκτος άρτος προορίζεται για την αγία πρόθεση και το μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Οι άρτοι συνοδεύονται από ένα μπουκάλι λάδι και ένα μπουκάλι κρασί για να ευλογηθούν και αυτά με τη σειρά τους.
Οι μαθητές μας μέσα στα πλαισια του Μαθήματος Αγωγής Υγείας  έτοίμασαν όλα τα απαραίτητα για τη γιορτή.

Η αρτοκλασία τελείται στο τέλος της ακολουθίας του όρθρου ή στο τέλος της θείας λειτουργίας. Κυρίως, όμως, γίνεται την παραμονή της εορτής κατά την ακολουθία του εσπερινού. Οι πιστοί συνηθίζουν να κάνουν αρτοκλασία όταν έχουν την ονομαστική τους εορτή – την πηγαίνουν στην εκκλησία προς τιμήν του αγίου ή της αγίας των οποίων έχουν το όνομα, για να λάβουν την ευλογία της Εκκλησίας.
Γενικά όμως, η τέλεση της αρτοκλασίας αποσκοπεί στην ευλόγηση της οικογένειάς μας, του σπιτιού μας και της ζωής μας. 





2.ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Όλες οι τάξεις όργανώνουν διάφορες δράσεις για προώθηση της φιλαναγνωσίας , οι οποίες κορυφώνονται με την οργάνωση σταθμών από όπου παιρνούν όλοι οι μαθητές.



3. ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΘΡΑΝΙΟ
Μαθητές και γονείς κάθονται στο ίδιο θρανιο και διαβάζουν μαζί λογοτεχνία



4. ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Μέλέτη βιβλίων του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνιας Βασίλη Κουτσιαρή, ο οποίος θα συμμετέχει σε ημερίδα στο σχολέιο μας στις 10/2/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου