Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Την πρώτη του Οκτώβρη του 1960, η Κύπρος γιορτάζει τα γενέθλια της. Είναι η μέρα της Κυπριακής ανεξαρτησίας που έκανε την Κύπρο γνωστή στον κόσμο με το όνομα "Κυπριακή ΔημοκρατίαΑπό τα πολύ παλιά χρόνια η Κύπρος σκλαβώθηκε από πολλούς κατακτητές. Τα πλούτη, μα περισσότερο η θέση της (βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων), ήτα οι λόγοι που έκαναν γειτονικούς λαούς αλλά και ξένους να θέλουν να την κατακτήσουν. Τελευταίοι στη σειρά κατακτητές της Κύπρου ήταν οι Άγγλοι. Η Κύπρος έμεινε στα χέρια των Άγγλων πάνω από 80 χρόνια. Σ' όλο αυτό το διάστημα οι Κύπριοι δεν έχαναν ευκαιρία να ζητούν από τη Μεγάλη Βρετανία την ελευθερία τους. Κι όταν κατάλαβαν ότι οι Άγγλοι ουδέποτε θα παραχωρούσαν ελευθερία στο νησί, αποφάσισαν να ξεσηκωθούν εναντίον των κατακτητών.
Την πρώτη του Απρίλη του 1955, άρχισε ο ένοπλος αγώνας για την ελευθερία της Κύπρου. Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο κυπριακός λαός, αγωνίστηκε παλικαρίσια, ώσπου κατάφερε να διώξει τους Άγγλους από την Κύπρο.
Το Φλεβάρη του 1959, οι πρωθυπουργοί της Αγγλίας, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της Κύπρου και ο Δρ. Φαζίλ Κουτσιούκ ως εκπρόσωπος των Τούρκων υπόγραψαν στο Λονδίνο τις συμφωνίες "Ζυρίχης-Λονδίνου".

Η ανεξάρτητη ζωή της δημοκρατίας της Κύπρου άρχισε στις 16 Αυγούστου 1960. Πρώτος πρόεδρος ανάλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και αντιπρόεδρος ο Δρ. Κουτσιούκ.

Όμως, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ανεξαρτησίας της  Κύπρου, οι εχθροί της ήθελαν για διάφορους λόγους να διαλύσουν το κυπριακό ανεξάρτητο κράτος.
Στις 15 του Ιούλη του 1974, η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β έκαμαν το πραξικόπημα που έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να σκλαβώσει το μισό νησί μας, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Ο κυπριακός λαός όμως δεν λύγισε. Αγωνίστηκε και συνεχίζει να αγωνίζεται για το δίκαιο και την ελευθερία. 
Αναμφίβολα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για να ξανάρθει στην Κύπρο μας η ειρήνη και η ελευθερία.

Κάθε χρόνο στο σχολείο μας τιμούμε με ενδοσχολικό εορτασμό την Ανακύρηξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ενώ στη Λευκωσία γίνεται μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Η 1η Οκτωβρίου είναι δημόσια αργία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ







ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου